Kan du, och bör du, använda ett WMS utan integration till ett ERP?

I de flesta fall är det fördelaktigt att integrera ERP med WMS, men det finns vissa undantag som vi kommer att gå igenom i den här artikeln. För att besvara frågan behöver vi betrakta ämnet ur ett bredare perspektiv. Vi börjar med det grundläggande syftet för att använda sig utav ett lagerhanteringssystem (WMS).

WMS-system är utvecklade för att förenkla och öka effektiviteten i dina lagerprocesser. Hur du mäter ökad effektivitet beror dock på din bransch och företagets mål - och kan variera avsevärt från företag till företag.

För de allra flesta väletablerade företag är ett affärssystem (ERP) redan i drift. ERP-systemet hjälper till att samla in, skicka och hantera masterdata, vilket gör olika affärsprocesser smidigare och mer centraliserade sett över hela organisationen. Därför, genom att integrera ditt ERP med ett WMS kan du undvika potentiella datasilos och minska antalet system som din personal behöver hantera dagligen. Till exempel skulle lager med höga dagliga ordervolymer finna det ganska utmanande att hålla jämna steg om de var tvungna att hantera sitt WMS manuellt.

standalone_wms

 

Varför inte alltid integrera ERP med WMS?

Du kanske nu undrar, varför inte alltid sträva efter en integration mellan det befintliga ERP-systemet och ditt nya WMS? Det finns faktiskt många situationer där ett fristående WMS är ett helt logiskt val.

Några exempel:

  1. Du har en låg ordervolym men höga ordervärden.

  2. Du använder ett äldre ERP-system som du planerar att byta ut om några år, och du vill ha en effektiv lagerhantering utan att behöva spendera pengar på att integrera det med ditt nuvarande system.

  3. Du hanterar produktionen i ett system och ekonomin i ett annat och vill hålla koll på dina lageraktiviteter och leveransplanering utan att behöva ändra eller integrera med andra system.

  4. Ditt företag är en del av en större koncern, och det kan vara lite utmanande att få uppmärksamhet från huvudkontorets IT-avdelning.

  5. Om du arbetar med en tight budget, kanske det inte är möjligt att välja den mest avancerade lösningen. 

I fall som dessa rekommenderar vi att börja utan integration mellan ditt WMS och ERP-system, och istället använda en fristående lösning. Ett standalone-system.

Det finns många situationer där ett fristående WMS är det bästa valet, och när det passar bra kan det verkligen öka effektiviteten och produktiviteten i ditt lager.

 

Fördelar med ett fristående/standalone WMS

Att välja ett fristående, standalone WMS erbjuder en rad fördelar som kan ha en betydande inverkan på effektiviteten och produktiviteten i dina lagerprocesser. 

Några fördelar med att använda ett WMS utan integration till ett ERP inkluderar:

  1. Den initiala implementeringen kan vara mindre kostsam än en integrerad lösning, vilket gör ett fristående WMS-system till ett mer ekonomiskt alternativ att börja med.

  2. Snabbare implementering, beroende på komplexiteten i en ERP-integration.

  3. Du kan snabbt dra nytta av de små, enkla vinsterna - utan att belasta din interna IT-avdelning.

  4. Möjlighet att skala lösningen i din egen takt, med alternativet att skapa en integration senare. 

 

Välja metod för din dataöverföring

När du kommer till stadiet dör det gäller att bestämma hur du ska överföra din data, är det inte alltid ett enkelt val. Du behöver helt enkelt inte välja mellan ett fristående WMS eller ett med ERP-integration. Det finns en mellanväg som kanske passar dina behov bättre.

  1. Semi-Standalone: Att skicka tillbaka ditt lagerdata till ERP-systemet kan vara avgörande för att säkerställa att finansiella transaktioner bokförs automatiskt. Din IT-avdelning kanske ser integrationen från WMS till ERP:s finansiella data som ett mindre och mer hanterbart projekt.

  2. E-handel för orderhantering: Om du säljer direkt till konsumenter via e-handel kan du först importera försäljningsorder från din e-handelslösning till WMS. När leveransen är genomförd exporterar WMS transaktionen till ERP för fakturering och bokföring.

  3. PIM för produktdata: Att använda ett produktinformationshanteringssystem (PIM) för att hantera produktdata är ofta en bra lösning. I detta fall kan du ladda upp denna data direkt till WMS eftersom den kan innehålla mer information än vad som finns tillgängligt i ERP, som till exempel produktbilder.

Oavsett vilken väg du väljer är det viktigt att välja ett WMS som du kan skala upp och dra nytta av under hela din digitaliseringsresa.

 

Bitlog WMS Standalone

Integrate-Green-3

Visste du att du kan använda Bitlog WMS helt fristående utan att behöva koppla det till ditt ERP? Bitlog WMS standalone är perfekt för lager som vill dra nytta av ett flexibelt WMS men ännu inte är redo att integrera det med ett ERP- eller e-handelsplattform. Njut av alla fantastiska funktioner utan att behöva integrera med andra system.

Och när du är redo, eller om du behöver, kan du enkelt koppla Bitlog WMS till ditt ERP.

 


 

Du kanske också gillar: 

 

John Ramando
Story by

John Ramando